June 24, 2018
Captivate’s Struikelblokken
Comments
(4)
June 24, 2018
Captivate’s Struikelblokken
Lieve is a civil engineer (ir) and a professional musician. After years of teaching and research (project management/eLearning/instability) she is now a freelancer specializing in advanced Adobe Captivate as trainer and consultant. Her blog is popular with Captivate users worldwide. As an Adobe Community Expert and Adobe Education Leader, she has presented both online and offline. Since 2015 she is moderator on the Adobe forums and was named as Forum Legend (special category) in the Wall of Fame. In 2017 Adobe Captivate users voted for Lieve as a Top Content Experience Strategist.
Legend 245 posts
Followers: 396 people
(4)

Sorry, this is the first time I post a blog in my mother tongue, Dutch! If you are curious, use a translator

Inleiding

Slechts heel sporadisch verschijnt een vraag in het Nederlands in dit portaal, alhoewel het bedoeld is voor ALLE Captivate gebruikers. Engels domineert, zoals jullie wel weten, niet enkel de IT-wereld. Ik wil jullie echter allemaal welkom heten, aarzel niet om een vraag in het Nederlands te stellen, ik verzeker je dat je prompt antwoord krijgt als het in mijn mogelijkheden ligt. En je zal wel zien dat ik heel regelmatig het portaal bezoek.

Struikelblokken

Captivate is een eLearning instrument met ontzettend veel mogelijkheden. Dat is wat overdonderend als je er kennis mee maakt. Hoe start je? Daar is heel veel over geschreven, elke trainer en gebruiker heeft daar wel zijn eigen idee over. Als trainer voor heel wat informaticatoepassingen gedurende een kwart eeuw, heb ik ook mijn eigen idee over dat onderwerp. Wat specifiek Captivate betreft is dat idee ook voortgevloeid uit contacten met gebruikers op de Adobe forums (waar ik moderator ben) en klanten (ben niet enkel trainer maar ook consultant). Eerlang gaat mijn website online (momenteel is enkel mijn blog op het web ), waar je hier meer zal kunnen over lezen, ook in het Nederlands. Maar dit is één van mijn belangrijkste aandachtspunten:

Stap-voor-stap handleidingen helpen maar zijn minder belangrijk dan het verwerven van inzicht. Enkel inzicht laat toe om het geleerde te transfereren naar nieuwe situaties.

De drie belangrijkste struikelblokken, zijn net die onderwerpen waarvoor je inzicht dient te verwerven. Ik heb er al een artikel aan gewijd in het Engels, maar er mogen geen links meer gepost worden in een blog post. Zoek maar even naar ‘Skills for Newbies’.

Jullie krijgen echter de primeur: een interactieve gepubliceerde Captivate presentatie, die ik gebruik bij elke basistraining in het Nederlands. Niet enkel als presentatie, het is het project dat de cursisten zullen realiseren gedurende die training. Voor een geavanceerde training wordt dit tevens de ‘toets’ die de cursisten dienen te realiseren om hun verworven basisvaardigheden aan te tonen. Presentatie heeft een aangepast Thema, een Quiz, en een grondige kennis van de Tijdlijn (Timeline)  is vereist. Dat zijn de drie fameuze struikelblokken:

Interactieve Presentatie

Play
4 Comments
2018-06-28 12:37:36
2018-06-28 12:37:36

Still waiting for a comment in Dutch 🙂

Hallo ‘Paulras’, graag een beetje Nederlandstalige steun of dit blijft een witte-merel-post. Misschien moet ik eens in het Frans proberen, meer succes?

Like
(2)
>
Lieve Weymeis
's comment
2018-06-28 12:58:15
2018-06-28 12:58:15
>
Lieve Weymeis
's comment

Hahaha. Bedankt Lieve voor je presentatie in het Nederlands. Ik maak al jaren trainingen in Captivate met ‘custom questions’ en denk de timeline ook wel aardig te snappen. Door je presentatie echter, realiseer ik me dat ik nog het nodige kan leren over ‘themes’. Daar moet ik dus binnenkort eens mee aan de slag. Kortom: deze presentatie is zeker aan te raden, net als je blog natuurlijk.

Like
>
paulras
's comment
2018-06-28 13:47:00
2018-06-28 13:47:00
>
paulras
's comment

Hoera! Het is gelukt, Nederlands in het eLearning portaal. Deze presentatie gebruik ik echt voor basistraining als het me lukt om die in het Nederlands te geven. Het is ook een ‘test’ project voor gebruikers die graag een geavanceerdere training aanpakken. De behandelde onderwerpen in deze presentatie zijn volgens mij echt basisvaardigheden. Blij dat je ook eens Thema’s ontdekt, te veel onderschat en in veel boeken slecht uit de doeken gedaan.

Like
2018-06-25 07:57:32
2018-06-25 07:57:32

Thanks Lieve for writing this article on your mother tongue. Hope Dutch speaking users like it!

Like
Add Comment